Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 16 17 18 19 20 ... 27 28 »

Джерелоhttp://www.eco-live.com.ua

Нелегке життя рослин в оточенні травоїдних, особливо великих ссавців. А якщо вони ще й стадами ходять... Втім, порятунок є. Рослини мають різноманітні методи хімічного захисту: токсини, речовини, що сповільнюють травлення або просто огидні на смак. Дрібні листочки, які доводиться обскубувати з гілок по черзі, теж зменшують привабливість рослини — забагато часу доведеться витратити, щоб насититись. Травоїдні віддають перевагу легкодоступним джерелам зелені. А ще у рослин є колючки. Саме про них дослідники механічних засобів захисту рослин думають в першу чергу, і лише недавно вони зрозуміли, що сама структура крони куща чи дерева теж може захистити. Сплутані гілки заважають великим травоїдним дотягнутись до листя, розташованого в глибині крони.

Вперше цю ідею висловив на початку XXI століття професор Кейптаунського університету Вільям Бонд. Він і його колеги припустили, що щільна, заплутана крона деяких новозеландських дерев виникла для захисту від травоїдних птахів моа, а на Мадагаскарі дерева так оборонялись від слонового птаха. Ці велетні вимерли, а крони залишились і допомагають деревам рятуватись від страусів і ему, які теж не проти пощипати листя. В такий спосіб можна відвадити і ссавців. Наприклад, акація кару, що росте в переповненій травоїдними африканській савані, має густу, плоску і широку крону з безлічі розгалужених пагонів. Така крона утворює свого роду клітку, яка, на думку дослідників, робить листя менш доступн ... Читати далі »

Категория: Екологія | Просмотров: 518 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 10.02.2018 | Комментарии (0)

ДО УВАГИ АБІТУРІЄНТІВ!

природничий факультет Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди вперше оголошує на 2018/2019 н.р.

набір студентів до магістратури на спеціальність

«016. Спеціальна освіта (логопедія)»

На навчання для здобуття ступеня «МАГІСТР» приймаються особи, які здобули базову освіту (диплом бакалавра) або повну вищу освіту (диплом спеціаліста або магістра). Якщо вступники до магістратури отримали попередній диплом за іншою спеціальністю, то мають скласти додаткове вступне випробування (ДВВ). Вступники на денну та заочну форми навчання зараховуються на підставі конкурсного відбору згідно з Умовами прийому та Правилами прийому ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Термін навчання в магістратурі – 1 рік 4 місяці. Форма навчання – денна та заочна. Є можливість навчатися за бюджетом та за контрактом. Ліцензований обсяг набору – 40 осіб.

... Читати далі »

Категория: Освіта | Просмотров: 1018 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 30.01.2018 | Комментарии (0)

ДО УВАГИ АБІТУРІЄНТІВ!

природничий факультет Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди вперше оголошує на 2018/2019 н.р.

набір студентів до бакалаврату на спеціальність

«016. Спеціальна освіта (дефектологія)»

На навчання для здобуття ступеня «БАКАЛАВР» приймаються особи з повною загальною середньою освітою. Вступники на денну та заочну форми навчання зараховуються на підставі конкурсного відбору. Конкурсний бал обчислюється шляхом додавання балів сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти з конкурсних предметів (балів вступних іспитів) та середнього бала додатку до атестату про повну загальну освіту та додаткових балів, передбачених Умовами прийому та Правилами прийому ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Термін навчання в бакалавраті – 4 роки. Форма навчання – денна та заочна. Є можливість навчатися за бюджетом та за контрактом.

Також передбачен ... Читати далі »

Категория: Освіта | Просмотров: 513 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 30.01.2018 | Комментарии (0)