Головна » 2018 » Квітень » 25 » Тема заходу: Тютюн – підступний ворог (Виховний захід)
11:30
Тема заходу: Тютюн – підступний ворог (Виховний захід)

Тема заходу: Тютюн – підступний ворог

Оформлення класу: Плакат з написом:

"Тютюн приносить шкоду тілу, руйнує розум, притуплює цілі нації". (Оноре де Бальзак)

Насіння тютюну було ввезено в Іспанію ще в 1496 році. Спочатку ця рослина вважалась декоративною. Але всередині XVI ст. дослідили лікувальні властивості тютюну. Французький посол в Іспанії Ніко (1560 р.) в подарунок дав своїй королеві Катерині Медічі листки тютюну. Від імені посла було утворено слово "нікотин". Але дуже швидко з'ясувалось, що паління не лікує, а калічить. Вперше почали боротись з цим злом в 1585 р. В Англії переслідували курців, їх було відлучено від церкви. За наказом російського царя М. Романова карали курців палицями і батогами.

Дивують такі цифри: 63% дівчат і 73% юнаків не схвалюють куріння. Але воно досі невблаганно приваблює молодь, попри застереження про рак легенів, серцеві захворювання, 3/4 курців почали палити у віці до 21 року. Молодь думає, що виглядає по-дорослому, а насправді видає цим свою невпевненість і залежність.

Нікотин — сильна отрута, що діє на нервову, дихальну, серцево- судинну, травну систему. Залежність від нікотину подібна до героїнової і кокаїнової, вважають, що її навіть важче позбутись. У тютюні і тютюновому димі є 1200 шкідливих речовин.

 За 1 рік курець поглинає дим від 6-8 тисяч цигарок, тобто викурює 5 кг тютюну, тобто 30 г нікотину. Смертельною дозою для людини є 100- 200 мг нікотину. Людина, яка викурює 20-25 цигарок за день, поглинає смертельну дозу нікотину. Чому ж не настає смерть? Справа в тому, що нікотин до організму потрапляє поступово, невеликими дозами. Сам організм його частково знешкоджує, крім того, тютюн виводиться з потом, сечею. Але отруєння організму відбувається поступово, 20 цигарок, випалених протягом дня, змушують серце працювати з навантаженням, рівним 8-годинній їзді на велосипеді проти вітру. Паління тютюну погіршує резерви дихальної системи. Тютюновий дьоготь, що накопичується в легенях, зменшує їх життєву ємкість, знижує вентиляцію. Під час напруженої роботи в м'язах утворюється велика кількість молочної кислоти. При палінні через звужені судини вона повільно виводиться з організму. Залишаючись в організмі, вона порушує скорочувальну здатність м'язів. Через 10-15 хвилин після випалення однієї сигарети сила м'язів зменшується на 15%.

А у людини, яка вперше взяла до рук цигарку, вже після перших затяжок виникає гостре отруєння: слинотеча, нудота, збліднення, прискорення пульсу, шум у вухах, підвищене потовиділення, задишка, тремтіння рук і ніг.

Під час паління нікотин всмоктується слизовою оболонкою рота, носа, гортані, трахеї і легенями, при ковтанні диму — слизовою оболонкою стравоходу і шлунка. Потрапивши в кров, отрута швидко розповсюджується по всьому організму, викликаючи зміни в нервовій системі, роботі серця, легенів, печінки; органах травлення.

Нікотин і СО заважають постачанню кисню до тканин мозку. Щоправда, нікотин спершу розширює судини мозку (стає "краще думати"), але потім вони звужуються, виникає кисневе голодування мозку. Порушуються структура і функції нервових клітин, розвиваються стійкі неврози — головний біль, запаморочення, дратівливість, тремтіння рук. Курці часто перебувають в пригніченому стані, втрачають сон, апетит. Найпоширенішою пристрасть до тютюну є в азіатських країнах, де люди мало обізнані про негативний вплив нікотину Тютюнова держава № 1 — Китай. В Індії щороку помирає від захворювань, пов'язаних з палінням, 1 млн. людей. 99 % сільських жителів нічого не знають про шкоду паління. У В'єтнамі палять 73% чоловіків.

Дівчатам і жінкам нікотин спричиняє ще й специфічні захворювання (не кажучи вже про негативний вплив отрути під час вагітності та при народженні дитини). Дівчата, які рано почали палити, відстають у фізичному розвитку, часто хворіють на бронхіт. Щитовидна залоза дуже чутлива до нікотину — в результаті, у жінок, що палять спостерігаються симптоми. базедової хвороби. Через звужені нікотином судини до плоду надходить недостатня кількість крові, розвивається кисневе голодування мозку. Якщо періоди нестачі крові повторюватимуться, в мозку дитини можуть статись необоротні зміни. Отруйні продукти тютюнового диму призводять до задухи плоду. Смертельна доза для дитини — 1 мг на 1 кг маси. Чоловіки, які курять менше 10 цигарок за день, мають на 3% більший ризик зачати дитину, що помре від раку, 10-20 цигарок — на 31%, більше 20 — 42%. У більшості випадків в цьому захворюванні винна не мати, що палить, а батько.

  1. Діти, а хто з вас палить?
  2. А чи палють ваші друзі, батьки?
  3. Чи помічали ви погіршення здоров’я у тих хто палить?

Поради тим, хто кидає курити

Отже, якщо ви остерігаєтесь таких захворювань, як склероз кровоносних судин, емфізема легень, бронхіт, рак легень, ішемія, інфаркт міокарда, гангрена ніг – припиніть палити!

Поради для тих, хто кидає палити:

  • Змінити термінологію: піду отруюсь, а не піду покурю.
  • Купувати цигарки поштучно.
  • Пачку цигарок загорнути в папір, перев'язати стрічкою тощо поки доберетесь, бажання зникне.
  • Брати цигарку лівою рукою.
  • Носити з собою сухарики, цукерки, щоб замінити ними цигарки в момент виникнення бажання покурити.
  • Випивати склянку кислого соку.
  • Пам'ятати про те, що вас зробили наркоманом тютюнові компанії, які отримують від цього величезні прибутки.

  Нажаль, наша класна година вже скінчилась. Дякую вам за увагу. І сподіваюсь, що ви винесли з цього уроку корисну для себе інформацію і зробили головний висновок: Нікотин – підступний ворог, який шкодить вашому здоров’ю. Тож, навіть не пробуйте палити!!!

Автор:

Виховний захід студентки 4-го курсу Природничого факультету ХНПУ імені Г.С. Сковороди

Федорової Олени Валеріївни

проведеного в 9-А класі гімназії №144 м. Харкова

29 січня 2010 р.

Категорія: Різне | Переглядів: 496 | Додав: zhmurkoalexandr2016 | Теги: Шкідливі звички, Виховний захід, тютюн | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar