Головна » 2021 » Червень » 4 » Амеба звичайна ...
09:15
Амеба звичайна ...

Амеба звичайна (протей) - вид найпростіших тварин з роду амеби підкласу корененіжки класу саркодові типу саркомастігофори. Це типовий представник роду амеб, що представляє собою порівняно великий амебоїдний організм, відмінною рисою якого є формування безлічі несправжніх ніжок (10 і більше в однієї особини). Форма амеби звичайної при русі за рахунок псевдоподій дуже мінлива. Так, несправжні ніжки постійно змінюють вигляд, гілкуються, зникають і знову утворюються. Якщо амеба випускає псевдоподії в певному напрямку, вона може пересуватися зі швидкістю до 1,2 см на годину. У стані спокою форма амеби протея куляста або елліпсоподібна. У вільному плаванні біля поверхні водойм амеба набуває зірчасту форму. Таким чином, існують флотируючі та локомоторні форми. Даний вид представників роду амеба зустрічається у прісних водоймах зі стоячою водою, зокрема, в болотах, загниваючих ставках, а також акваріумах. Амеба протей мешкає по всій земній кулі.

Розміри цих організмів коливаються від 0,2 до 0,5 мм. Зовнішньою оболонкою тіла амеби звичайної є плазмалемма. Під нею знаходиться цитоплазма з органелами. Цитоплазма ділиться на дві частини - зовнішню (ектоплазму) і внутрішню (ендоплазму). Основна функція прозорої, відносно однорідної ектоплазми - це утворення псевдоподій для уловлювання їжі і пересування. У щільній зернистій ендоплазмі укладені всі органели, там же відбувається перетравлювання їжі.

Харчування звичайної амеби здійснюється шляхом фагоцитозу дрібних найпростіших, в тому числі інфузорій, бактерій, одноклітинних водоростей. Їжа захоплюється псевдоподіями - виростами цитоплазми клітини амеби. При зіткненні плазмалемми та харчової частинки утворюється впинання, яке перетворюється в бульбашку. Туди інтенсивно починають виділятися травні ферменти. Так відбувається процес формування травної вакуолі, яка далі переходить в ендоплазму. Воду амеба отримує шляхом піноцитозу. При цьому на поверхні клітини формується впинання по типу трубочки, по якій в організм амеби надходить рідина, потім утворюється вакуоль. При всмоктуванні води дана вакуоль зникає. Виділення неперетравлених харчових залишків відбувається у будь-якій ділянці поверхні тіла при злитті вакуолі, переміщеної з ендоплазми, із плазмалеммою.

В ендоплазмі амеби звичайної розміщуються, крім травних вакуолей, скоротливі вакуолі, одне відносно велике дискоїдальне ядро і включення (жирові краплі, полісахариди, кристали). Органели і гранули в ендоплазме знаходяться в постійному русі, підхоплюються і переносяться струмами цитоплазми. У новоствореній несправжній ніжці цитоплазма зміщується до її краю, а в тій, що скорочується, навпаки, - вглиб клітини.

Амеба протей реагує на подразнення - на харчові частинки, світло, негативно - на хімічні речовини (хлорид натрію).

Розмноження амеби звичайної безстатеве поділом клітини навпіл. Перед початком процесу поділу амеба припиняє рухатися. Спочатку відбувається розподіл ядра, потім цитоплазми. Статевий процес відсутній.

 

Категорія: Наука і техніка | Переглядів: 415 | Додав: zhmurkoalexandr2016 | Теги: найпростіші, біологія, Амеба звичайна, екологія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar