Головна » Наука і техніка
1 2 3 4 »

Амеба звичайна (протей) - вид найпростіших тварин з роду амеби підкласу корененіжки класу саркодові типу саркомастігофори. Це типовий представник роду амеб, що представляє собою порівняно великий амебоїдний організм, відмінною рисою якого є формування безлічі несправжніх ніжок (10 і більше в однієї особини). Форма амеби звичайної при русі за рахунок псевдоподій дуже мінлива. Так, несправжні ніжки постійно змінюють вигляд, гілкуються, зникають і знову утворюються. Якщо амеба випускає псевдоподії в певному напрямку, вона може пересуватися зі швидкістю до 1,2 см на годину. У стані спокою форма амеби протея куляста або елліпсоподібна. У вільному плаванні біля поверхні водойм амеба набуває зірчасту форму. Таким чином, існують флотируючі та локомоторні форми. Даний вид представників роду амеба зустрічається у прісних водоймах зі стоячою водою, зокрема, в болотах, загниваючих ставках, а також акваріумах. Амеба протей мешкає по всій земній кулі.

Розміри цих організмів коливаються від 0,2 до 0,5 мм. Зовнішньою оболонкою тіла амеби звичайної є плазмалемма. Під нею знаходиться цитоплазма з органелами. Цитоплазма ділиться на дві частини - зовнішню (екто ... Читати далі »

Категория: Наука і техніка | Просмотров: 411 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 04.06.2021 | Комментарии (0)

Загальні поняття про ноосферу

Розвиток екології зумовив розуміння єдності людини та природи , для того , що людина повинна підпорядковуватись законам природи , а не намагатись їх змінити чи взагалі відмінити.

Людина в біосфері Землі виступила в ролі нової сили, нового фактора. Сьогодні людина вже оволоділа й продовжує оволодівати величезними силами природу, і це поставило перед нею найболючіше питання – про саму себе. Хто ж вона, людина яке її місце в світі? Які її права та обов’язки перед Матір’ю-Природою й самою собою? Чи є межа цих прав? А якщо є, то де вона? «Людина вперше реально зрозуміла, - писав В. І. Вернадський, - що вона – житель планети й може, повинна мислити й діяти в новому аспекті, не лише окремої особини, сім’ї або роду, держав або їхніх союзників, а й у планетарному аспекті».

Нині складаються зовсім нові взаємовідносини в системі людина-біосфера. Земля котра раніше здавалася людині неосяжною, безкраєю, величезною, сили якої викликали в неї благоговійний трепет, були грізним нагадуванням про безсилість виду гомо сапієнс, сьогодні вже такою не уявляється. Хоча сліпі природні сили й нині не стали слабшими й час від часу нагадують про себе, руйнівними землетрусами або іншими стихійними лихами, могутність людини здається просто безмежною.

... Читати далі »

Категория: Наука і техніка | Просмотров: 962 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 09.01.2020 | Комментарии (0)

м. ХарківБойчук Ю.Д.Педагогіка здоров’яуніверситет імені Г. С. Сковороди18-19 травня 2018 року

 

Міністерство науки і освіти України

ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»

Департамент освіти і науки Харківської облдержадміністрації

Харківський національний педагогічний

університет імені Г. С. Сковороди ... Читати далі »

Категория: Наука і техніка | Просмотров: 729 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 09.03.2018 | Комментарии (0)