Головна » 2019 » Лютий » 24 » Лекція"Травлення. Проблеми сучасного харчування"
18:25
Лекція"Травлення. Проблеми сучасного харчування"

Лекція

Тема: Травлення. Проблеми сучасного харчування.

Мета: Сформувати поняття про необхідні складові продуктів харчування підлітків. Виховувати відповідальне ставлення до власного здоров'я шляхом свідомого вибору власного харчового раціону. Обговорити корисні і шкідливі продукти. З’ясувати недоліки швидкого харчування і (ГМО). Їх вплив на організм.

Демонстрація: таблиці, обгортки від відомих продуктів харчування.

Вид уроку: лекція

Хід роботи: 1. викладення теоретичного матеріалу

                     2. домашнє завдання

1. Останніми роками екологи б’ють на сполох: людство стоїть на самісінькій межі свого існування, монстри з фільмів жахів урешті – решт стануть жахливою реальністю! Захисники природи не втомлюються попереджати, що розвиток науки призведе до мутації людства й природи взагалі. Чи справедливі такі заяви? Чи є про що піклуватись нам, пересічним громадянам, які безпосередньо не стикаються  з найновітнішими науковими досягненнями?

Ми не будемо категоричними у своїх висновках, але вчені кажуть, що страшна небезпека може критися в сучасній науці людства – біотехнології, а саме, в одному з її породжень – генетично модифікованих продуктах.

У 1998 році вчений Арпад Пуштай із науково-дослідницького інституту Роует в англійському місті Арбіден заявив, що виявлено незворотні зміни в організмі щурів, які споживали генетично модифіковану картоплю. По закінченні експерименту дослідник сказав, що ніколи не харчуватиметься такою їжею, і що дуже несправедливо використовувати громадян, як піддослідних кроликів.

Та що ж таке ці генно-модифіковані продукти (ГМП), та із чим їх „їдять”? Із самої назви випливає те, що природній набір генів такого продукту змінений. А саме до нього, за допомогою методів генної інженерії, вводять чужорідний ген, у результаті чого рослина набуває нових властивостей. На сьогоднішній день уже більше 60 видів рослин - кукурудза, картопля, соя, помідори, пшениця, морква, баклажан, салат, горох, перець та ін. - змінені в такий спосіб. Такі технології застосовуються задля того, що б підвищити врожайність культури. Модифіковані овочі та фрукти вже не боятимуться ані  гербіцидів, ані комах. Та чи варто нам боятися таких продуктів? 

Тестування безпечності таких генетичних мутантів, які існують на сьогоднішній день - недосконале. А вчені стверджують, що вплив модифікованих продуктів на організм людини неможливо повністю передбачити чи перевірити, адже зміни, які можуть виникнути в організмі живої істоти, яка скуштувала такі „диво-продукти”, зразу себе не проявлять – потрібно, щоб пройшло не одне покоління, аж поки можна буде прослідити модифікації в генотипі.

У  Статті 4 Закону України «Про захист прав споживачів» наводяться лише загальні положення:  Споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на:

1) захист своїх прав державою;

 2) належну якість продукції та обслуговування;

3) безпеку продукції;

4) необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця); 5) відшкодування шкоди (збитків), завданих дефектною чи фальсифікованою продукцією, або продукцією неналежної якості, а також майнової та моральної (немайнової) шкоди, заподіяної небезпечною для життя й здоров’я людей продукцією у випадках, передбачених законодавством.

На думку фахівців, існує три важливих фактори, які впливають на те, на чию користь буде здійснювати людина свій вибір – вибір здорового харчування чи того, який більш доступніший:

•„гаманець” – фінансові можливості сім’ї чи конкретної особи;

•„вітрина” – наявність на споживчому ринку широкого асортименту різних продуктів;

•рівень культури споживача – не тільки знання про склад і властивості продуктів, але й знання про їхній вплив на організм людини.

Найпоширеніші види генетично модифікованої продукції:

•соя: генетична модифікація цього продукту спрямована на збільшення врожайності. Як засвідчили результати моніторингу за оборотом харчової продукції, що має генетично модифіковані аналоги, відсоток генетично модифікованої сої коливається від 20% до 40%;

•кукурудза: на сьогодні пройшли систему реєстрації кілька генетично модифікованих сортів кукурудзи з підвищеною врожайністю та стійкістю до деяких видів шкідників. Подальші розробки будуть спрямовані на зміну структури крохмалю та модифікацію кукурудзяної олії;

•картопля: генна інженерія поставила за мету створити високоврожайні та стійкі до колорадського жука сорти картоплі. Також розробки науковців спрямовані на виведення сортів з підвищеним вмістом білка та поліпшенням його структури.

На даному етапі ідея генетичної модифікації продуктів харчування не має широкої підтримки в Україні. Люди все-таки віддають перевагу так званим „нормальним” продуктам, мовляв, як же ж нам їсти ту картоплю, якщо її навіть жуки не їдять? Вагомим аргументом проти генної інженерії продуктів може бути той факт, що, приміром, у Сполучених Штатах генетично модифіковані продукти коштують більш ніж удвічі дешевше від так званих органічних (тобто продуктів, вирощених у звичних умовах без втручання новітніх технологій).

З іншого боку, багато вчених наголошує на тому, що за допомогою генної інженерії можна виправити „помилки селекції”, значно підвищити смакові та поживні якості продукту.

Говорячи про перспективу генетично модифікованих продуктів в Україні, можемо сподіватися, що вони не витіснять звичну нам картоплю та кукурудзу і кожна людина матиме можливість робити свідомий вибір, які продукти їсти і де їх купувати.

2. Домашнє завдання

Вивчити параграф з підручника. Підготуватись до контрольної роботи з теми: «Травлення та живлення»

 

 

 

 

Категорія: Освіта | Переглядів: 547 | Додав: zhmurkoalexandr2016 | Теги: травлення, Проблеми сучасного харчування | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar