Головна » Наука і техніка
« 1 2 3 4

Фізіологія — наука, що вивчає динаміку функціональної активності організму з врахуванням діапазонів регуляторних можливостей його органів і систем.

Уява про функції окремих органів і систем людини формувалась на протязі багатьох віків.

Фізіологія як наука, зародилась, головним чином, у зв’язку з потребами медицини. Разом з тим, інтерес до функцій людського тіла стимулювався багатьма іншими галузями людської діяльності: фізичною і розумовою працею, військовою справою, подорожами. Усі ці форми діяльності породжували питання про витривалість, силу, швидкість, доступні людині, про розвиток їх та удосконалення.

Лікування людей та трудова практика вимагали знань про будову людського тіла. Тому досягнення анатомії, а пізніше — гістології стали обов’язковою умовою для розвитку фізіології.

Крім того, фізіологія могла розвиватись, опираючись на фізику і хімію (пізніше — біофізика і біохімія).

Достатньо лише згадати, що лише після відкриття О2 стало можливим пояснення механізму дихання. Опис закону збереження енергії сприяв розвитку нового розділу фізіології — обміну речовин.

Становлення біохімії на початку XIX ст. зробило можливим розуміння найважливіших питань фізіології крові, виділення, травлення, залоз вну ... Читати далі »

Категория: Наука і техніка | Просмотров: 481 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 10.05.2017 | Комментарии (0)

Морфогене́з в біології — процес виникнення і розвитку органів, систем і частин тіла організмів як в індивідуальному (онтогенез), так і в історичному, еволюційному, розвитку (філогенез).Морфогенез — це один з трьох фундаментальних аспектів біології розвитку, разом з контролем росту клітин та їх диференціювання. На відміну від росту клітин та їх діференціювання, які можуть мати місце в клітинній культурі або у пухлинах, нормальний морфогенез спостерігається тільки в цілому непошкодженому організмі. Морфогенез визначає форми тканин, органів і цілих організмів, як і відносне розташування частин організму та окремих тканин в їх межах.Дослідження морфогенезу мають на меті зрозуміти процеси, які керують просторовим розташуванням клітин протягом ембріонального розвитку організму і які дають початок характерним формам тканин та органів і анатомії тіла. У тваринному ембріоні зміна від кластера майже ідентичних клітин на стадії бластули до пост-гаструляційного ембріона із структурованими тканинами і органами керується генетичною «програмою» і може бути змінена зовнішніми факторами.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Категория: Наука і техніка | Просмотров: 588 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 22.03.2017 | Комментарии (0)

Шпіцбергенське зерносховище зобов'язане своїм існуванням Кері Фаулеру — вченому, борцю за охорону природи і захиснику біорізноманіття. По всьому світу існує понад 1700 генних банків, де зберігається насіння рослин, але всі вони вразливі до війни, стихійних лих, відмови обладнання та інших проблем. У 2003 році Фаулер почав розробляти резервне сховище, де все насіння світу могло б зберігатись у якомога більшій безпеці.

У 2008 році ідея Фаулера реалізувалась — у Шпіцбергені, заглиблене на 120 метрів в схил гори, було побудоване Всесвітнє зерносховище. У 2015 році через війну в Сирії до сховища надійшов перший запит. Насіння зі сховища замінило те, що зберігалось у генному банку поблизу понівеченого війною сирійського міста Алеппо.

... Читати далі »

Категория: Наука і техніка | Просмотров: 761 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 11.01.2017 | Комментарии (0)

1-3 4-6 7-9 10-12