20:01 Ксенобіотики... | |
План:Введення
Введення Ксенобіотики (від греч. ξένος - Чужий і βίος - життя) - умовна категорія для позначення чужорідних для живих організмів хімічних речовин, природно не входять в біотичний кругообіг. Як правило, підвищення концентрації ксенобіотиків у навколишньому середовищі прямо або побічно пов'язане з господарською діяльністю людини. До них в ряді випадків відносять: пестициди, деякі миючі засоби ( детергенти), радіонукліди, синтетичні барвники, поліароматичні вуглеводні і ін Потрапляючи в навколишнє природне середовище, вони можуть викликати підвищення частоти алергічних реакцій, загибель організмів, змінити спадкові ознаки, знизити імунітет, порушити обмін речовин, порушити хід процесів у природних екосистемах аж до рівня біосфери в цілому. Вивчення перетворень ксенобіотиків шляхом детоксикації та деградації в живих організмах і в зовнішньому середовищі важливо для організації санітарно-гігієнічних заходів з охорони природи. 1. Дія ксенобіотиків Ксенобіотики - будь-які чужі для організму речовини (пестициди, токсини, ін поллютантами), здатні викликати порушення біологічних процесів, не обов'язково отрути або токсини. Однак у більшості випадків ксенобіотики, потрапляючи в живі організми, можуть викликати різні прямі небажані ефекти [1], або внаслідок біотрансформації утворювати токсичні метаболіти:
Вивченням впливу ксенобіотиків на імунну систему займається іммунотоксікологія. 2. Приклади ксенобіотиків
Деякі речовини, що відносяться до ксенобіотиків, можуть бути знайдені в природі. Так, діоксини утворюються в результаті природних процесів, таких як виверження вулканів і лісові пожежі [3]. Багато речовин, наприклад ксилол, стирол, толуол, ацетон, бензол, пари бензину або хлороводорода, можуть бути віднесені до ксенобіотиків, якщо вони накопичаться в навколишньому середовищу в неприродно високих концентраціях у процесі промислового виробництва. 3. Біотрансформація Ліпофільні ксенобіотики в даний час викликають особливу увагу екологів і токсикологів, так як, накопичуючись в жирових тканинах, здатні переходити по харчового ланцюга в організми тварин і людини, перетворюючись на більш полярні і, отже, більш легко засвоювані або екскретіруемие речовини. | |
|
Всього коментарів: 0 | |