Головна » Ботаніка
« 1 2 ... 14 15 16

МЕМБРАНИ –

динамічні, рухливі структури, які постійно змінюють свою форму і площу.

 

Будова →

 Мембрани складаються з подвійного шару ліпідів, у який занурені глобулярні білки.

 

Функції →

визначаються білками мембран:

  1. Регулювання пов’язаних з мембранами реакцій,
  2. Транспорт специфічних молекул,
  3. Отримання і перетворення сигналів з навколишнього середовища.

 

Основна властивість мембран –

напівпроникність

Мембрана складається із бішару (подвійного шару) ліпідних молекул з гідрофобними хвостами, що звернені всередину, і крупних білкових молекул.Білки, занурені у бішар, називають інтегрованими. З внутрішньої поверхні мембрани до леяких інтегральних білків кріпляться так звані периферійні білки. Частина білкової молекули, занурена у ліпідний бішар, є гідрофобною, частина що виступає з нього – гідрофільною. Короткі вуглеводні ланцюги прикріплені до білків із зовнішньої сторони плазматичної мем брани. У цілому структура рідинна, і вважається, що білки плавають у ліпідному «морі».

Рис.2. Рідинно-мозаїчна модель мембрани

Категория: Ботаніка | Просмотров: 515 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 27.01.2017 | Комментарии (0)

Рослинна клітина –

найменша, структурна й функціональна одиниця рослинного організму.

 

ПРОТОПЛАСТ

 

ПРОТОПЛАСТ –

живий вміст рослинної клітини; складається із плазматичної мембрани (плазмалеми), цитоплазми і ядра.

Плазмалема –

(плазматична мембрана)

зовнішня мембрана протопласту, що оточує цитоплазму. За суттю плазмалема це мембранний мішок заповнений цитоплазмою. Плазмалема приймає участь у обміну речовин між клітиною і зовнішнім середовищем.

Цитоплазма –

позаядерна внутрішня частина протопласту клітини. Складається із гіалоплазми, у якій містяться органели та інші включення. У зоні цитоплазми відбувається енергетична, інформаційна, фізична і хімічна взаємодія усіх молекулярних компонентів (структур) протопласту. Цитоплазма здатна до росту і відтворення, при частковому видаленні може відновлюватись. Однак у евкаріотичних клітин цитоплазма нормально функціонує лише в присутності ядра. Без нього цитоплазма довго існувати не може, також як і ядро без цитоплазми.

Гіалоплазма –

(цитозоль, мезоплазма)

прозора частина цитоплазми у якій розташовані внутріклітинні структури – органели (включно з ядром клітини), включення, фізіологічно активні речовини (продукти метаболізму). Гіалоплазма постійно рухається, перетікає всередині живої клітини, переміщуючи разом із собою різні речовини, включення і органоїди. Цей рух називається циклозом і генерується зміщенням окремих молекулярних компонентів цілісної опорно-арматурної конструкції – мікротрабекулярної решітки, яку створюють білкові органели мікрофіламенти.

 

Категория: Ботаніка | Просмотров: 7539 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 27.01.2017 | Комментарии (0)

1-3 4-6 ... 40-42 43-45 46-47