Головна » 2017 » Грудень » 22 » КОРЕКЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА СТУДЕНТІВ
18:11
КОРЕКЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА СТУДЕНТІВ

Частина 1 перейти

КОРЕКЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНА ПІДТРИМКА СТУДЕНТІВ З ПОРУШЕННЯМИ ЗОРУ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

ГЛОСАРІЙ

АДАПТАЦІЯ – зміни в середовищі і організації роботи, завдяки яким студент з обмеженими можливостями здоров’я має змогу брати активну й повноцінну участь у заняттях й інших видах діяльності.

АКОМОДАЦІЯ ОКА — пристосування ока до чіткого бачення предметів, що розміщені на різній відстані від нього.

АМАВРОЗ – сліпота, що виникає внаслідок ураження центрального відділу зорового аналізатора.

АМЕТРОПІЯ – порушення зору (короткозорість, далекозорість тощо), при яких око не може без оптичних стекол (окулярів) чітко бачити предмети.

АМБЛІОПІЯ («ледаче око») – ослаблення зору, обумовлене функціональними розладами зорового аналізатора. При амбліопії відсутній бінокулярний зір – здатність мозку правильно зіставляти два зображення обох очей в одне ціле. Очі бачать занадто різні картинки, і мозок не може поєднати їх в одну об’ємну. У результаті пригнічується робота одного ока. Причини виникнення амбліопії можуть бути різні. Найбільш поширена – косоокість. Амбліопія при косоокості є його наслідком. Разом з тим амбліопія може бути і причиною косоокості. Відбувається це в тому випадку, коли одне око володіє таким низьким рівнем зору (зазвичай нижче 0,4-0,3) при якому неможливе злиття зображення. Ця здатність необхідна для можливості оцінювати глибину, тобто те, який предмет у полі зору перебуває за яким. При амбліопії це неможливо.

АНОФТАЛЬМ відсутність одного очного яблука ока або обох очей, рідкісна вроджена аномалія розвитку органу зору. Очниця, повіки і очна щілина зменшені в розмірах. Анофтальм спостерігається при недорозвиненні переднього мозку або порушенні нормального розвитку зорового міхура на ранній ембріональній стадії і супроводжується, як правило, аномаліями розвитку зорового нерва і зорових центрів.

АСТИГМАТИЗМ – аномалія заломлюючої здатності ока, за якої в одному оці спостерігається поєднання або різних видів рефракції, або різних ступенів одного її виду. У народі астигматизм  називають «кривим дзеркалом». Астигматизм, як і інші аномалії рефракції, – одна з причин слабозорості. Виправляють астигматизм ока лінзами з різними показниками заломлювання.

АТРОФІЯ ЗОРОВОГО НЕРВА виникає внаслідок різних захворювань, при яких має місце набряк, запалення, здавлювання, пошкодження, дегенерація волокон зорового нерва або судин, що живлять його. До руйнування нервових волокон і їх заміщення гліозною і сполучною тканиною призводять захворювання зорового нерва і сітківки, головного мозку, його оболонок і судин, глаукома, загальні інтоксикації, спадкові причини.

АХРОМАЗІЯ. АХРОМАТИЧНИЙ ЗІР – найбільш важка форма розладу кольоросприймання. Усі кольори поділяються на хроматичні й ахроматичні. Ахроматичні кольори (білі, чорні та подібні) відрізняються один від одного лише за світлістю. Хроматичні кольори – усі інші. Хроматичне сприймання виникає від змішування лише трьох кольорів – червоного, зеленого та синього (або фіолетового). Ахромазія характеризується повною втратою здатності розрізняти хроматичні тони. Ахроматичний зір спостерігається у сліпих, що мають залишковий зір, і слабозорих дітей при деяких захворюваннях нейрозорового апарату органу зору.

БРАЙЛЯ ШРИФТ – рельєфно-крапковий шрифт, призначений для письма і читання незрячими людьми, був розроблений у 1829 році французьким сліпим тифлопедагогом Луї Брайлем. Брайля шрифт адаптований до різних мов і отримав всесвітнє розповсюдження. Для зображення букв шрифтом Брайля використовуються 6 крапок, розташованих в одній клітинці по три крапки у два стовпці.

ГІПЕРМЕТРОПІЯ, або далекозорість – явище сплощеності кришталика ока людини, при якому зображення опиняється позаду сітківки, різновид аномалій рефракції, при яких зображення предмета проектується за сітківку ока. Чітке бачення досягається при віддаленні об’єкта від очей на більшу відстань, ніж у нормі. Гіперметропія може бути:

1) природною (дитячою), що є нормою (у новонароджених 4–5 Д (діоптрій));

2) звичайною (рефракційною). Студентам із гіперметропією показана постійна корекція окулярами і максимальне зорове навантаження до 20 хв.

ГЛАУКОМА – велика група захворювань ока, що є найчастішою причиною сліпоти в людей у всьому світі. Основні ознаки глаукоми – підвищення внутрішньоочного тиску, зниження зорових функцій та зміни в тканинах ока – особлива форма атрофії зорового нерва та поглиблення його диска. Виникненню глаукоми сприяють порушення функції центральної нервової системи, ендокринні розлади. Важливо постійно відстежувати стан студента з глаукомою, не навантажувати його, не провокувати стан, коли внутрішньоочний тиск може різко піднятись (перехід із темної кімнати на яскраве світло, різка зміна температури оточення тощо), що може спричинити втрату зору.

ДАЛЬТОНІЗМ (протанопія) – вроджений розлад кольорового зору.

ІНВАЛІД — особа, яка частково або зовсім нездатна виконувати певні дії, втратила працездатність остаточно чи на тривалий час. Причинами інвалідності можуть бути: вроджений дефект розвитку, травма, загальне або професійне захворювання, трудове каліцтво, поранення. Інвалідом з дитинства вважається особа, яка стала непрацездатною до початку трудової діяльності (з дня народження, у період навчання тощо).

ІНКЛЮЗІЯ – процес збільшення ступеня участі всіх громадян у соціальному житті, і, насамперед, тих, що мають обмежені можливості здоров’я.

ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА – система освітніх послуг, що ґрунтується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту і права навчатися за місцем проживання, передбачає навчання в умовах загальноосвітнього навчального закладу.

КАТАРАКТА – помутніння кришталика ока або його капсули. Це одна з найбільш розповсюджених причин сліпоти. Помутніння кришталика перешкоджає проходженню променів світла в око і призводить до зниження зору. Катаракта може бути вродженою і набутою (старечою, травматичною чи як ускладнення при глаукомі, діабеті).

КОЛОБОМА – дефект (відсутність) певної тканини повік або оболонок очного яблука.

КОРОТКОЗОРІСТЬ, міопія – різновид аномалії рефракції, унаслідок якого особи, що на нього страждають, погано бачать віддалені предмети, тобто в них порушена гострота зору вдалину. За короткозорості промені світла фокусуються не на сітківці, як у нормі, а попереду неї. Коригується за допомогою «мінусових» окулярів або контактних лінз, що зміщують фокус на сітківку.

КОСООКІСТЬ – таке положення очей, коли зорова лінія одного з них спрямована на предмет, а другого – відхилена від цього предмета. Розрізняють два види косоокості: так звана співдружня й паралітична. У дітей найчастіше зустрічається співдружня косоокість. Однією з характеристик її ознак є відсутність обмеження рухливості очей незважаючи на неправильне положення зорової лінії одного з них. Паралітична косоокість виникає в будь-якому віці. Типовою її ознакою є скарги хворих на роздвоєння предметів (диплопія). Відсутність бінокулярного зору провокує порушення та обмеження в сприйнятті зовнішнього світу, рухах, орієнтуванні в просторі. Косоокість – досить помітний косметичний дефект і часто викликає негативні емоційні реакції у людини, впливає на формування її характеру.

МІКРОФТАЛЬМ – аномалія розвитку очей, яка характеризується зменшенням розмірів одного або обох очей у різних ступенях вираженості.

НІСТАГМ – це мимовільні ритмічні коливальні рухи очних яблук у ту чи іншу сторону (тремтіння очей). Розрізняють фізіологічний (виникає при розгляданні об’єктів, що швидко рухаються перед очима) та патологічний ністагм, що часто буває у осіб з патологією зору. Напрямок ністагму може бути горизонтальним і вертикальним. Більш чітко ністагм виявляється при погляді вбік.

ПІГМЕНТНА ДИСТРОФІЯ СІТКІВКИ – згущення пігменту на очному дні по периферії сітківки у вигляді “кісткових голок”, атрофія судинної оболонки, звуження артеріол, восковидна блідість диска зорового нерва. Найчастіше хворі скаржаться на погіршення нічного зору (нічна сліпота), втрату периферичного зору.

ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД – діяльність практичного психолога і спеціального педагога, спрямована на створення комплексної системи клініко-психологічних, психолого-педагогічних і психотерапевтичних умов, що сприяють засвоєнню знань, умінь і навичок, адаптації, реабілітації, особистісному становленню особи і її інтеграції в соціум.

РЕФРАКЦІЯ ОКА — заломлююча сила оптичної системи ока, виражена в діоптріях. Рефракція ока як фізичне явище визначається радіусом кривизни кожного заломлюючого середовища ока, показниками заломлення середовищ і відстанню між їх поверхнями, тобто обумовлена анатомічними особливостями ока. Око як оптичний апарат побудоване на зразок фотокамери, тобто має світлозаломлюючу систему (рогову оболонку і кришталик) і світлочутливий екран (сітківку). Паралельні промені світла, пройшовши через заломлюючу систему ока, збираються у головному фокусі цієї системи. Рефракцію, при якій задній головний фокус збігається з сітківкою, називають нормальною і позначають як еметропія; при розташуванні заднього головного фокусу попереду сітківки говорять про міопію, або короткозорість; рефракцію, що характеризується розташуванням заднього головного фокусу позаду сітківки, називають гіперметропія, або далекозорість.

СПЕЦІАЛЬНІ УМОВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ОСВІТИ – умови навчання, зокрема спеціальні програми і методи освіти, індивідуальні технічні навчальні засоби, підручники, навчальні посібники, а також педагогічні, медичні, соціальні й інші послуги, без яких неможливе або ускладнене засвоєння загальноосвітніх і професійних навчальних програм особам з обмеженими можливостями здоров’я.

СТИГМАТИЗАЦІЯ — соціально-психологічна дискримінація деякої категорії людей.

ТИФЛОТЕХНІКА – галузь приладобудування, яка конструює і виготовляє тифлотехнічні засоби (тифлоприлади) для корекції та компенсації порушених зорових функцій, а також для розвитку і відновлення зору. Корекція неповноцінного зору здійснюється шляхом посилення корисного оптичного сигналу. Це досягається збільшенням яскравості, контрастності, кутових розмірів зображення об’єкта на сітківці ока за допомогою звичайних (коригуючих) окулярів. Побутова тифлотехніка розробляє тифлотехнічні засоби, що полегшують орієнтування сліпих і слабозорих у просторі та розширюють сприйняття ними оточуючих предметів і побутових явищ, а також створює прилади, які допомагають спілкуванню.

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Бондар В.І. Діти з особливими потребами: поради батькам / В.І. Бондар, В.В. Засенко. – К. : Наук. світ, 2004. – 232 с.
  2. Выготский Л.С. Основы дефектологии / Л.С. Выготский. – М. : Лань, 2003. – 112 с.
  3. Данілавічютє Е.А. Стратегії викладання в інклюзивному навчальному закладі : [навч.-метод. посіб.] / Е.А. Данілавічютє, С.В. Литовченко ; за заг. ред. А.А. Колупаєвої. – К. : Видавнича група “А.С.К.”, 2012. – 360 с.
  4. Дементьева Н.Ф. Социальная работа с семьей ребенка с ограничеными возможностями / Н.Ф. Дементьева, Г.Н. Багаева, Т.Н. Исаева. – М. : “Академия”, 1999. – 213 с.
  5. Індекс інклюзії: загальноосвітній навчальний заклад : [навч.-метод. посіб.] / Кол. упорядників: Патрикеєва О.О., Софій Н.З., Луценко І.В., Василашко І.П. Під заг. ред. Шинкаренко В.І. – К. : ТОВ “Видавничий дім “Плеяди”, 2011. – 96 с.
  6. Інклюзивна модель освіти: аналіз законодавчого простору. Всеукраїнський фонд “Крок за кроком”. К. : ФО3П Парашин К.С., 2008. 60 с.
  7. Кантор В.З. Педагогическая реабилитация и стиль жизни слепых и слабовидящих / В.З. Кантор. – СПб. : Каро, 2004. – 240с.
  8. Колупаєва А.А. Діти з особливими освітніми потребами та організація їх навчання : [наук.-метод. посіб.] / А.А. Колупаєва, Л.О. Савчук. – К. : Наук. світ, 2010. – 196 с.
  9. Колупаєва А.А. Інклюзивна освіта: реалії та перспективи : [монографія] / А.А. Колупаєва. – К. : “Самміт-Книга”, 2009. – 272 с.
  10. Колупаєва А.А. Путівник для батьків дітей з особливими освітніми потребами : [навч.-метод. посіб. : у 9 кн.] / А.А. Колупаєвої. – К. : ТОВ ВПЦ “Літопис-ХХ”, 2010. – 38 с.
  11. Концепція розвитку інклюзивної освіти / Інформаційний збірник Міністерства освіти і науки України. – 2010. – №34–35–36.
  12. Лорман Т. Інклюзивна освіта. Підтримка розмаїття у класі: [практ. посіб.] / Т. Лорман, Д. Деппелер, Д. Харві ; [пер. з англ. Т. Клекота]. – К. : СПД-ФО Парашин І.С. 2010. – 296 с.
  13. Романова О.М. Діти з особливими потребами в школі: психол.-пед. супровід / О.М. Романова, Л.П. Засенко, О.П. Кириліна. – К. : Шкільний світ. 2011. – 127 с.
  14. Солнцева Л.И. Современная тифлопедагогика и тифлопсихология в системе образования детей с нарушениями зрения / Л.И. Солнцева. – М. : Полиграф-Сервис, 1999. – 180 с.
  15. Софий Н. Права детей с особыми образовательными потребностями на равный доступ к качественному образованию / Н. Софий, Н. Сварник, П. Троханис. – К. : [б. и.], 2006. – 59 с.
  16. Софій Н. Як досягати змін: [посіб. для батьків і педагогів з обстоювання та захисту прав дітей з особливими освітніми потребами та громадської діяльності] / Н. Софій, Ю. Кавун. К. : ФО-П Придатченко П.М., 2006. 140 с.
  17. Специальная педагогика : [учеб. пособ. для студ. высших пед. учеб. завед.] / Л.И. Аксенова, Б.А. Архипов, Л.И. Белякова ; под ред. Н.М. Назаровой. – М. : Издательский центр “Академия”, 2000. – 400 с.
  18. Український дефектологічний словник : словник / Ін-т дефектології АПН України ; ред. В. І. Бондар. – Київ : Милосердя України, 2001. – 212 с.
  19. Чорнобой Е. Огляд ролі асистентів учителів у канадських школах. Досвід провінцій Манітоба, Нова Шотландія та Альберта : [посіб.] / Е. Чорнобой, О. Красюкова-Еннз. – К. : Паливода А.В., 2012. – 32 с.

 

Навчальне видання

 

Бойчук Юрій Дмитрович

Бородіна Оксана Сергіївна

Васильєва Катерина Іванівна

Хребтова Надія Петрівна

 

Корекційно-педагогічна підтримка

студентів з порушеннями зору

в освітньому середовищі

вищого навчального закладу

 

Відповідальний за випуск Бойчук Ю. Д.

 

Підписано до друку .Формат 60х84/16.

Наклад    прим. Друк. арк.     . Зам. №.

 

 

Категорія: Інклюзивна освіта | Переглядів: 943 | Додав: zhmurkoalexandr2016 | Теги: АМАВРОЗ, астигматизм, АНОФТАЛЬМ, АМБЛІОПІЯ, ГІПЕРМЕТРОПІЯ, АХРОМАЗІЯ, адаптація, глаукома, БРАЙЛЯ ШРИФТ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar