Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 ... 27 28 »

Амеба звичайна (протей) - вид найпростіших тварин з роду амеби підкласу корененіжки класу саркодові типу саркомастігофори. Це типовий представник роду амеб, що представляє собою порівняно великий амебоїдний організм, відмінною рисою якого є формування безлічі несправжніх ніжок (10 і більше в однієї особини). Форма амеби звичайної при русі за рахунок псевдоподій дуже мінлива. Так, несправжні ніжки постійно змінюють вигляд, гілкуються, зникають і знову утворюються. Якщо амеба випускає псевдоподії в певному напрямку, вона може пересуватися зі швидкістю до 1,2 см на годину. У стані спокою форма амеби протея куляста або елліпсоподібна. У вільному плаванні біля поверхні водойм амеба набуває зірчасту форму. Таким чином, існують флотируючі та локомоторні форми. Даний вид представників роду амеба зустрічається у прісних водоймах зі стоячою водою, зокрема, в болотах, загниваючих ставках, а також акваріумах. Амеба протей мешкає по всій земній кулі.

Розміри цих організмів коливаються від 0,2 до 0,5 мм. Зовнішньою оболонкою тіла амеби звичайної є плазмалемма. Під нею знаходиться цитоплазма з органелами. Цитоплазма ділиться на дві частини - зовнішню (екто ... Читати далі »

Категория: Наука і техніка | Просмотров: 411 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 04.06.2021 | Комментарии (0)

1. Гідатофіти – це водяні рослини, цілком або майже цілком занурені у воду. Вийняті із води, ці рослини швидко висихають і гинуть, бо в них редуковані продихи і нема кутикули. До них належать водяний жовтець, елодея, валіснерія, рдесник, водопериця.
Листкові пластинки гідатофітів тонкі, часто розсічені, що сприяє повнішому використанню послабленого у воді сонячного світла і засвоєнню вуглекислого газу. Підтримувані водою пагони майже не мають механічних тканин, у них розвинена аеренхіма. Інколи у них зустрічається різнолистість – гетерофілія, а в багатьох наявні плаваючі на поверхні води листки.
Коренева система гідатофітів дуже редукована, інколи взагалі відсутня, або втратила свої функції, як у ряски. У них відсутні провідні тканини, тому поглинання води і мінеральних солей відбувається усією поверхнею тіла. Квітконосні пагони виносять квітки на поверхню води, а після запилення вони знову можуть занурюватися у воду і дозрівання плодів здійснюється уже під водою.
2. Гідрофіти – це наземно-водяні рослини, частково занурені у воду. Ростуть на берегах водойм, на мілководді та на болотах. Зустрічаються в районах з різними кліматичними умовами. До них відносять очерет звичайний, частуху подорожникову, бобівник трилистий, калюжницю болотяну. У них краще, ніж у гідатофітів розвинуті механічні та провідні тканини, добре виражена аеренхіма. У листках гідрофітів наявний епідерміс з продихами, але інтенсивність транспірації надто висока, тому вони можуть рости тільки на постійному інтенсивному поглинанні води.
3. Гігрофіти – це наземні рослини, які живуть в умовах підвищеної вологості повітря ... Читати далі »

Просмотров: 557 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 31.03.2021 | Комментарии (1)