Класифікація плодів:
|
1. Сухі розкривні (коробочкоподібні) плоди:
|
|
а. Листянка –
|
одногніздний плід, утворений одним з плодолистиком, розкривається по брючному шву (сокирки),
|
|
б. Біб –
|
одногніздний плід, утворений одним плодолистиком, розкривається по брючному іспинному швам (квасоля, горох),
|
|
в. Стручок –
(стручочок)
|
двогніздний плід, утворений двома плодолистиками, розкривається двома швами, насіння кріплиться до вздовжньої перегородки, між двома стулками. У стручка довжина переважає ширину більш ніж у 4 рази, у стручочка – менш ніж у 2-3 рази (капуста, редис),
|
|
г. Коробочка –
|
плід, утворений двома і більше плодолистиками. Відкривається по різному (мак, блекота, дурман);
|
2. Сухі нерозкривні (горіхоподібні) плоди, однонасінні:
|
|
а. Горіх –
|
оплодень жорсткий, дерев’янистий (лещина),
|
|
б. Горішок –
|
оплодень сухий, шкірястий (гречка)
|
|
в. Сім’янка –
|
оплодень шкірястий, насінина з оплоднем не зростаються (соняшник),
|
|
г. Крилатка –
|
сім’янка, оплодень якої має шкірястий або перепон частий крилоподібний виріст (клен, ясен),
|
|
д. Зернівка –
|
оплодень шкірястий, який зростається з насіннєвою оболонкою (пшениця, кукурудза);
|
3. Соковиті плоди:
|
|
а. Ягода –
|
плід, з соковитим оплоднем, за виключенням тонкої шкірки – екзокарпія (томат, картопля),
|
|
б. Яблуко –
|
плід, в утворенні якого беруть участь інші частини квітки, включаючи і квітколоже (груша),
|
|
в. Гарбузина –
|
плід. який розвивається з нижньої зав’язі, утвореної трьома плодолистиками, екзокарпій жорсткий дерев’янистий (диня),
|
г. Поміранець–
|
плід цитрусових (лимон),
|
|
д. Кістянка –
|
плід, з дерев’янистим ендокарпієм (кісточкою), частіше однонасінний (вишня).
|
Збірні плоди →
|
утворюються декількома маточками однієї квітки (багатогорішок полуниці та жовтеця, багатокістянки малини і ожини).
|
Супліддя –
|
складний плід утворений у результаті зростання квіток цілого суцвіття або його частини(тутова ягода шовковиці).
|
|