Головна » Статті » Здоров'я

У категорії матеріалів: 14
Показано матеріалів: 7-9
Сторінки: « 1 2 3 4 5 »

Сортувати за: Даті · Назві · Рейтингу · Коментарям · Переглядам

Здоров’я — стан живого організму, при якому всі органи здатні виконувати свої життєві функції. Охорона здоров’я громадян — одна з функцій держави. У світовому масштабі охороною здоров’я займається Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). В Україні державним органом, що опікується здоров’ям громадян є Міністерство охорони здоров’я України.

Визначення поняття «здоров’я» є фундаментальною проблемою сучасної медико-біологічної науки. Оскільки це поняття має багато аспектів і обумовлене багатьма чинниками, то вимагає для свого розв’язання комплексного підходу. Всі добре уявляють собі, що «здоров’я — добре, а хвороба — погано».

Пояснити сутність здоров’я складніше, ніж сутність хвороби. Саме тому однозначного, прийнятного для всіх визначення поняття «здоров’я» поки що не існує. У преамбулі Статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) говориться, що здоров’яце не тільки відсутність хвороб або фізичних дефектів, а стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя. Проте повне фізичне і душевне благополуччя може визначати лише ідеальне здоров’я, яке практично не зустрічається.

Вважається, що здоров’я – це нормальний стан організму, який характеризується оптимальною саморегуляцією, повною узгодженістю при функціонуванні всіх органів та систем, рівновагою поміж організмом та зовнішнім середовищем при відсутності хворобливих проявів. Тому основною ознакою здоров’я є здатність до значної пристосованості організму до впливів різноманітних чинників зовнішнього середовища. Завдяки цьому здоровий організм може витримувати значні фізичні та психічні навантаження, не тільки пристосовуючись до дії екстремальних чинників зовнішнього середовища, але й повноцінно функціонувати в цих умовах. Таким чином, здоров’я доцільно розглядати і як здатність організму активно та повноцінно пристосовуватись до змін оточення. Можна сказати, що здоров’я – це здатність організму перебувати в рівновазі з оточенням.

 

Здоров'я | Просмотров: 1593 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 26.02.2017 | Комментарии (0)

Останніми роками екологи б’ють на сполох: людство стоїть на самісінькій межі свого існування, монстри з фільмів жахів урешті – решт стануть жахливою реальністю! Захисники природи не втомлюються попереджати, що розвиток науки призведе до мутації людства й природи взагалі. Чи справедливі такі заяви? Чи є про що піклуватись нам, пересічним громадянам, які безпосередньо не стикаються  з найновітнішими науковими досягненнями?

Ми не будемо категоричними у своїх висновках, але вчені кажуть, що страшна небезпека може критися в сучасній науці людства – біотехнології, а саме, в одному з її породжень – генетично модифікованих продуктах.

У 1998 році вчений Арпад Пуштай із науково-дослідницького інституту Роует в англійському місті Арбіден заявив, що виявлено незворотні зміни в організмі щурів, які споживали генетично модифіковану картоплю. По закінченні експерименту дослідник сказав, що ніколи не харчуватиметься такою їжею, і що дуже несправедливо використовувати громадян, як піддослідних кроликів...

Та що ж таке ці генно-модифіковані продукти (ГМП), та із чим їх „їдять”? Із самої назви випливає те, що природній набір генів такого продукту змінений. А саме до нього, за допомогою методів генної інженерії, вводять чужорідний ген, у результаті чого рослина набуває нових властивостей. На сьогоднішній день уже більше 60 видів рослин - кукурудза, картопля, соя, помідори, пшениця, морква, баклажан, салат, горох, перець та ін. - змінені в такий спосіб. Такі технології застосовуються задля того, що б підвищити врожайність культури. Модифіковані овочі та фрукти вже не боятимуться ані  гербіцидів, ані комах. Та чи варто нам боятися таких продуктів? 

Здоров'я | Просмотров: 442 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 11.02.2017 | Комментарии (0)

 

Такий поширений у всьому світі харчовий продукт, як куряче яйце, ніяк не міг не привернути увагу вчених, які в останні десятиліття із захопленням вивчають все, до чого можуть дотягнутися, включаючи і ту їжу, яку ми їмо.

Зрозуміло, така інформація, як користь і шкода курячих яєць є вельми затребуваною багатьма людьми, тому в різних країнах різні фахівці пильно вивчають все, що пов'язане з цим цінним і поживним продуктом. Взагалі, яйця як продукт харчування вживаються людиною давно. Сучасна людина, для якої просто нав'язливою стала ідея з'ясувати, яка користь і шкода будь-якого продукту харчування, в тому числі і курячих яєць, знає сотні рецептів приготування різних страв, в яких яйце є основним інгредієнтом.
Здоров'я | Просмотров: 560 | Добавил: zhmurkoalexandr2016 | Дата: 17.04.2016 | Комментарии (0)

1-3 4-6 7-9 10-12 13-14